Η ανθοφορία
της κουμαριάς ξεκινάει τον Νοέμβριο ενώ τα άνθη της δίνουν γύρη και νέκταρ
μέχρι αργά την Άνοιξη.
Στη χώρα μας, το μέλι της κουμαριάς είναι δυστυχώς ελάχιστα γνωστό. Ιδιαίτερο
προϊόν, με υψηλή θρεπτική και θεραπευτική αξία, έχει χαρακτηριστική υπόπικρη
γεύση και αίσθηση ψημένης καραμέλας. Κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα (2 – 4 μήνες
από την συλλογή του) και αποκτά βουτυρώδη υφή.
Το
μέλι κουμαριάς περιέχει την ουσία Arbutin, η οποία καθαρίζει το αίμα και
ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης.
Επίσης, περιέχει τον πολυσακχαρίτη Τυρανόζη, ο οποίος όπως έχει
αποδείχθηκε πειραματικά, αυξάνει τη ζωή των κυττάρων.
Περιέχει σε μεγάλο βαθμό φυσικές αντιβιοτικές ουσίες, με αποτέλεσμα να
προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Επίσης χρησιμοποιείται σαν διουρητικό και αντισηπτικό του ουροποιητικού
συστήματος, καθώς και για λοιμώξεις των βρόγχων.