Μέλι Καστανιάς



Η καστανιά είναι αξιόλογο μελισσοκομικό φυτό και αρκετά διαδεδομένο στην ορεινή ζώνη της χώρας μας. Δίνει μέλι από νέκταρ, καθώς και από μελιτώδεις εκκρίσεις που παράγονται από την αφίδα Myzocallis castanicola, από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο.


Ως προς το χρώμα, ποικίλει ανάλογα με τον τόπο προέλευσης από ανοικτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ, ακόμα και μαύρο όταν πρόκειται για μελίτωμα.

Η γεύση του είναι δυνατή, έντονη, πικρή και με διάρκεια. Η γεύση και το άρωμα του μελιού καστανιάς  είναι  τόσο  δυνατό  και  χαρακτηριστικό,  που μια  μικρή  αναλογία  του υπερκαλύπτει  τη  γεύση  άλλων  μελιών. 

Το μέλι καστανιάς έχει εφιδρωτικές ιδιότητες, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος και δρα ως  στυπτικό σε μερικές περιπτώσεις δυσεντερίας. Παρέχει αντιμικροβιακή δράση στο έντερο και συνιστάται σε όσους έχουν προβλήματα προστάτη ή προστατίτιδας.