Υπολογίζεται ότι το 5-10% περίπου του μελιού που παράγεται στην Ελλάδα είναι
ελατήσιο. Ανήκει στην κατηγορία των μελιών μελιτώματος και προέρχεται από τις
εκκρίσεις κοκκοειδών και αφίδων που παρασιτούν στα έλατα. Προέρχεται κυρίως από
τις ορεινές περιοχές της Ευρυτανίας, της Πίνδου, του Ολύμπου, και από τα βουνά
Πάρνωνα , Xελμό και Μαίναλο στην Πελοπόννησο.
Είναι μία από τις καλύτερες και ακριβότερες ποικιλίες μελιού. Είναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο, χωρίς ιδιαίτερα έντονο άρωμα. Διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση, που θυμίζει καραμέλα βουτύρου με αρώματα από έλατο. Το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του, με τις αποχρώσεις του να είναι συνήθως το μαύρο και το κόκκινο. Στα βουνά της Πελοποννήσου, όμως, και ιδιαίτερα στο Μαίναλο, έχει χρώμα πέρλας με μεταλλικές ανταύγειες. Λόγω του χαμηλού ποσοστού σακχάρων που περιέχει, δεν κρυσταλλώνει.
Το μέλι ελάτης βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών, των μολύνσεων και έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Οι ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται στην πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα σύνθεσή του, όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, νάτριο. Επίσης, έντονη είναι η παρουσία αμινοξέων και μικροστοιχείων, όπως κοβάλτιο, θείο ποτάσιο, προλίνη, λυσίνη, γλουταμινικό, αλανίνη.
Είναι μία από τις καλύτερες και ακριβότερες ποικιλίες μελιού. Είναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο, χωρίς ιδιαίτερα έντονο άρωμα. Διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση, που θυμίζει καραμέλα βουτύρου με αρώματα από έλατο. Το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του, με τις αποχρώσεις του να είναι συνήθως το μαύρο και το κόκκινο. Στα βουνά της Πελοποννήσου, όμως, και ιδιαίτερα στο Μαίναλο, έχει χρώμα πέρλας με μεταλλικές ανταύγειες. Λόγω του χαμηλού ποσοστού σακχάρων που περιέχει, δεν κρυσταλλώνει.
Το μέλι ελάτης βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών, των μολύνσεων και έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Οι ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται στην πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα σύνθεσή του, όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, νάτριο. Επίσης, έντονη είναι η παρουσία αμινοξέων και μικροστοιχείων, όπως κοβάλτιο, θείο ποτάσιο, προλίνη, λυσίνη, γλουταμινικό, αλανίνη.