Οι μέλισσες παράγουν υπερτροφές

     Οι μέλισσες είναι τα μοναδικά εκτρεφόμενα έντομα από τα οποία παίρνουμε τρόφιμα. Το μέλι ήταν η πρώτη γλυκιά υψηλοθερμιδική τροφή που μπόρεσε να εκμεταλλευτεί ο άνθρωπος και κάποιοι υποστηρίζουν ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της νοημοσύνης του.
     Αυτή η νοημοσύνη έκανε τον πρώτο άνθρωπο να παρατηρήσει ότι το μέλι δεν χαλάει όπως άλλα τρόφιμα και να το χρησιμοποιήσει για να συντηρήσει τα πιο ευαλλοίωτα ή και πάνω σε πληγές για να μην κακοφορμίσουν. Σήμερα χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία και εκτός από την αντιβακτηριακή του δράση, θεωρείται ότι προστατεύει από τον καρκίνο. Αλλά όλα τα προϊόντα της μέλισσας έχουν αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
     Γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη, δηλητήριο, ακόμα και το κερί, εμφανίζουν πληθώρα ωφέλιμων βιολογικών δράσεων που προάγουν την υγεία, ακόμη και τη μάθηση, τη μνήμη και τη λίμπιντο. Ας μην ξεχνάμε ότι πρωταρχικά προάγουν την υγεία της ίδιας της μέλισσας, που θυσίασε μέρος του ανοσοποιητικού της συστήματος (σε σχέση με άλλα έντομα της λείπουν κάποια γονίδια που έχουν σχέση με την άμυνα απέναντι στις αρρώστιες), πι­θανότατα γιατί τα προϊόντα της την προστατεύουν καλύτερα από αυτές!

Πηγή: Μελισσοκομικό Βήμα, Τεύχος 60