Η πρόπολη που
χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την έρευνα, εκχυλίστηκε σε καυτό νερό και χρησιμοποιήθηκε
σε συγκεντρώσεις 1000, 2000 και 3000 ppm.
Δοκιμάστηκε ενάντια
σε καλλιέργειες γνωστών παθογόνων μυκήτων διαφόρων φυτών και συγκεκριμένα των Alternaria solani, Aspergillus niger, Botrytis cinerea, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, Verticillium albo-atrum, Rhizoctonia solani και Penicillium digitatum. Η συγκέντρωση των
3000 ppm είχε την υψηλότερη ανασταλτική δράση και οι πιο ευαίσθητοι μύκητες
ήταν οι Rhizoctonia solani,
Alternaria solani και Penicillium digitatum.
Οι ερευνητές τώρα διεξάγουν πειράματα στον αγρό προκειμένου να δουν τα αποτελέσματα
σε φυσικές συνθήκες και επικεντρώνονται στην τομάτα και την κολοκυθιά που έχουν
ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον.
Πηγή:
Μελισσοκομικό Βήμα, Τεύχος 60